top of page
MABP wit logo.png

MABP
2024

UM logo 300 DPI FC.jpg
UM logo 300 DPI FC.jpg

Special Collections

Banner_export.jpg
Openingstijden expositie:
van maandag tot en met vrijdag
van 8.00 – 19.00 uur

Minderbroedersberg 4-6
6211 TK Maastricht

Bezoek de website van Maastricht University Special Collections:

Meester in variatie

Het werk van Bernard Reith
in al zijn schakeringen

door conservator drs. Odin L.M.J. Essers en communicatiemedewerker Maryna Lamprecht MA
Special Collection UM

Een man die nooit zijn eigen lof zong, maar een opmerkelijke erfenis naliet in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Zo omschrijven familieleden de kunstenaar Bernard Reith (1894 – 1974), wiens productiviteit op het gebied van kunst en illustratie vandaag de dag nog steeds bewonderd en gewaardeerd wordt. Ondanks deze erfenis is er weinig bekend over Reith als persoon. Met de recente opening van de expositie Meester in variatie in het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht (UM) werpen Reiths neef en naamgenoot, samen met zijn zoon, licht op de Reith die zij kenden.

 

In zijn werk liet de kunstenaar een enorme variatie in stijlen, genres en artistieke media zien. Van de eigenzinnigheid van kindertijdschrift OKKI tot zijn illustraties voor de symbolistische sprookjes Psyche en Fidessa van Louis Couperus – monumenten in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Bekend om zijn vermogen verhalen tot leven te brengen, veroverden de creaties van Reith de harten van velen. Gedurende zijn carrière maakte hij duizenden illustraties, met name in opdracht van Rooms-Katholiek Jongensweeshuis in Tilburg en voor het katholieke weekblad de Katholieke Illustratie. Zijn inspiratie haalde Reith onder meer uit door hem verzamelde boeken van kunstenaars uit de Golden Age of Illustration (1880-1930), onder wie Arthur Rackham, Edmund Dulac, Kay Nielsen en Willy Pogany. Deze in Nederland unieke verzameling van 56 boeken maakt deel uit van de privébibliotheek van de kunstenaar, onderdeel van de Bijzondere Collecties van de UM.

 

Reith senior (80) onthult dat zijn oom al op jonge leeftijd een passie had voor tekenen, maar dat zijn ouders hem ervan weerhielden een carrière in de kunst na te streven. Daarom ging hij in het onderwijs, maar zijn leven en carrière draaiden uiteindelijk om kunst. “Hij kon illustreren gewoon niet laten – hij was ontzettend goed in tekenen”,
legt de neef van Reith uit. “Toen ik de omvang van zijn werk zag, realiseerde ik mij dat dit heel bijzonder is in de literatuurgeschiedenis van Nederland. Via mijn vader ontdekte ik meer en werd ik meegenomen in de ontdekkingsreis naar zijn werk”, aldus zijn achterneef Maarten Reith (51).


De expositie toont een selectie unieke stukken uit de Bijzondere Collecties van de UM en uit het familiearchief Reith. Meester in variatie is tot medio juni 2024 te zien in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg 4-6 in Maastricht.

bottom of page